Thursday, April 23, 2015

Η Κόρδοβα, μακρινή και ολομόναχη...

"Córdoba.
Lejana y sola..." στίχος του ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.
Ο ποιητής λέει ότι ποτέ δεν θα φτάσει στην Κόρδοβα...
Εμείς όμως,  φτάνουμε στην Κόρδοβα και αντικρύζουμε μία μικρή πόλη με μία τεράστια ιστορία. Το Χαλιφάτο της Κόρδοβας ήταν το κέντρο πολιτισμού του αραβοεβραικού κόσμου.


Add caption



Wednesday, April 22, 2015

Η Σεβίλλη

Είναι από τις πιό όμορφες πόλεις της νότιας Ισπανίας, πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας και φωτεινή και υγρή με τον ποτάμι της, τον Γουαδαλκιβίρ. Εδώ η ματιά μας ταξιδεύει στο ρωμαικό και αραβικό παρελθόν που υπάρχει ανεξίτηλο στα μνημεία, μιναρέδες και παλάτια της, μίγμα αρχαίου, μουσουλμανικού και χριστιανικού κόσμου. Οι κάτοικοί της φωνασκούν  αλλά έχουν και το μέτρο όταν χρειαστεί για να διατηρούν την ισορροπία. Ο χορός και το τραγούδι εδώ είναι εύθυμο, ζωηρό σαν το πάσο ντόμπλε και τις σεβιλλιάνες αλλά και βαθιά πονεμένο όπως το φλαμένκο ή cante jondo.











Friday, April 10, 2015

Το El Escorial και η Segovia.

Σε απόσταση 40 χιλ. απ' την Μαδρίτη βρίσκεται το Παλάτι-Μοναστήρι και Μαυσωλείο, το Εσκοριάλ χτισμένο μεταξύ του 1563 και 1584 υπό του αψβούργου βασιλέως Φιλίπου ΙΙ που θέλει να χτίσει μία μεγαλοπρεπή κατοικία- παλάτι, μοναστήρι και κοιμητήριο. Το στύλ του: το Γοτθικό έχει παρέλθει, έτσι ο βασιλιάς διαλέγει το αυστηρό Κλασσικό. Το Escorial δεν είναι μόνον ένα τεραστίων διαστάσεων κτίσμα αλλά και μια γκαλερί, τους τείχους του διακοσμούν μεγάλα έργα, νωπογραφίες, όπως αυτά του Lucas Giordano, El Bosco, Tiziano, El Greco, Durer, κ.ά.
Είναι ένα κτίριο που θυμίζει την μεταθανάτιο ζωή και την ψυχρή, άκαμπτη καθολική τότε πίστη.
Δίπλα στο Εσκοριάλ βρισκεται το El Valle de los Caídos, η Κοιλάδα των Πεσόντων να θυμίζει τον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας, εκεί είναι ο τάφος του δικτάτορα Φράνκο, το φασιστικό αυτό μνημείο, κατασκεύασαν οι δημοκρατικοί και αριστεροί που έχασαν την μάχη εναντίον του Φραγκισμού.
Κάπου στα 50 χιλ. απ΄το Εσκοριάλ βρίσκεται η πόλη Segovia, από τις πιό όμορφες πόλεις της κεντρικής Ισπανίας. Εκεί μπορούμε να δούμε το ρωμαικό υδραγωγείο, το οχυρωμένο παλάτι ή αλκαζάρ, τον καθεδρικό ναό και την εβραική συνοικία. 'Ενα στολίδι στην καρδιά της Ισπανίας.

Saturday, April 4, 2015

Τα Κανάρια νησιά-Las islas Canarias.

Την πρώτη φορά που πήγα στην Gran Canaria,  ήταν μέ την Ιberia, το 1990. 'Οταν προσγειώθηκα είχα την εντύπωση ότι έφτασα στην Ασία ή στην Αφρική, τέλος πάντων όχι στην Ευρώπη. Υπήρχαν μαγαζιά αφορολόγητα και τα δούλευαν Ινδοί που έφερναν την πραμάτεια τους από μέρη εξωτικά.
'Οταν πήγα στην παραλία της "las Canteras", την λαική παραλία του νησιού κατάλαβα ότι ήμουν σε ένα άλλο μέρος. Κατέβηκα στις παραλίες των "Maspalomas"και "Playa del inglés" με τις θίνες ή αμμόλοφους, σ' ένα τοπίο παρόμοιο της ερήμου αλλά δίπλα στη θάλασσα.
Τα νησιά αυτά, σε σύνολο 7, έχουν διαφορετική ταυτότητα, το El Hierro ο παράδεισος των υποβρύχιων καταδυτών, στην  La Gomera βρίσκεται η χλωρίδα και η πανίδα σ' όλο της το μεγαλείο στον δρυμό του Garajonay, το  Lanzarote είναι ηφαιστειογενές με εκπληκτικές παραλίες, το Fuerteventura έχει πλάζ που θυμίζουν κρυστάλλινα νερά βρεγμένα από τον Ατλαντικό ωκεανό,  La Palma το νησί με τα μεγαλύτερα παρατηρητήρια αστροφυσικής και τέλος η Tenerife με το εθνικό πάρκο Teide αλλά και τον πολύ τουρισμό που φέρνει την ανοικοδόμηση και τα λούξ ξενοδοχεία.


Friday, April 3, 2015

Sitges η γκέι

319

Είναι στα 40 χιλιόμετρα και συνώνυμο του γκέι κόσμου. Στο χωριό, παραλία και μπαρ συχνάζουν περισσότερο οι γκέι από την Ισπανία αλλά και εξωτερικό.
Αρχές Οκτωβρίου γίνεται το διάσημο Φεστιβάλ κινηματογράφου της Σίτσες, ειδικά για ταινίες φαντασίας, έχουν παρουσιαστεί εκεί προσωπικότητες της 7ης τέχνης όπως Γκουέντιν Ταραντίνο, Πίτερ Γκρίνγουέι, Ντέιβιντ Λύντς, κ. α.