Friday, April 10, 2015

Το El Escorial και η Segovia.

Σε απόσταση 40 χιλ. απ' την Μαδρίτη βρίσκεται το Παλάτι-Μοναστήρι και Μαυσωλείο, το Εσκοριάλ χτισμένο μεταξύ του 1563 και 1584 υπό του αψβούργου βασιλέως Φιλίπου ΙΙ που θέλει να χτίσει μία μεγαλοπρεπή κατοικία- παλάτι, μοναστήρι και κοιμητήριο. Το στύλ του: το Γοτθικό έχει παρέλθει, έτσι ο βασιλιάς διαλέγει το αυστηρό Κλασσικό. Το Escorial δεν είναι μόνον ένα τεραστίων διαστάσεων κτίσμα αλλά και μια γκαλερί, τους τείχους του διακοσμούν μεγάλα έργα, νωπογραφίες, όπως αυτά του Lucas Giordano, El Bosco, Tiziano, El Greco, Durer, κ.ά.
Είναι ένα κτίριο που θυμίζει την μεταθανάτιο ζωή και την ψυχρή, άκαμπτη καθολική τότε πίστη.
Δίπλα στο Εσκοριάλ βρισκεται το El Valle de los Caídos, η Κοιλάδα των Πεσόντων να θυμίζει τον εμφύλιο πόλεμο της Ισπανίας, εκεί είναι ο τάφος του δικτάτορα Φράνκο, το φασιστικό αυτό μνημείο, κατασκεύασαν οι δημοκρατικοί και αριστεροί που έχασαν την μάχη εναντίον του Φραγκισμού.
Κάπου στα 50 χιλ. απ΄το Εσκοριάλ βρίσκεται η πόλη Segovia, από τις πιό όμορφες πόλεις της κεντρικής Ισπανίας. Εκεί μπορούμε να δούμε το ρωμαικό υδραγωγείο, το οχυρωμένο παλάτι ή αλκαζάρ, τον καθεδρικό ναό και την εβραική συνοικία. 'Ενα στολίδι στην καρδιά της Ισπανίας.

No comments:

Post a Comment