Saturday, December 13, 2014

Αρχιτεκτονική και τέχνες στην Ισπανία

Η Ρωμαική Αυτοκρατορία άνοιξε τους πρώτους δρόμους, πάνω σ' αυτούς χτίσαν οι επόμενες γενιές...μέχρι σήμερα. Οι κυριότερες πόλεις συνδέονταν με τις αρχαίες οδούς σε όλη την Hispania.
Τους ρωμαίους διαδέχονται οι Γότθοι, Βισηγότθοι και Βάνδαλοι για 3 αιώνες. Αφησαν και αυτοί έργα και μνημεία σπουδαία.
Η εκκλησιαστική και αστική αρχιτεκτονική της Ισπανίας είναι δυτικού ρυθμού μέ ανατολικά στοιχεία. Ο Χριστιανικός και ο Αραβικός κόσμος μαζί. Οι χοροί των ιεροψαλτών στους εδώ ναούς βρίσκεται στο κεντρικό μέρος ενώ στις άλλες ευρωπαικές εκκλησίες στο τελευταίο κλίτος, κοντά στο ιερό.
Οι κεντρικές πλατείες ή τα ανάκτορα ποτέ δεν έχουν ευθεία προοπτική, κρύβουν την έκπληξη της αραβικής αρχιτεκτονικής. Το μοτίβο/ντεκόρ της αραβικής τέχνης, τα σχήματα ζώων ή φυτών.
Η γλυπτική και η ζωγραφική είναι ευρωπαική, η πρώτη δεν άνθισε τόσο όσο σε άλλες Ευρωπαικές χώρες, δεν υπήρξε Αναγέννηση εδώ όπως στην Ιταλία.
Οι μεγάλοι ζωγράφοι: ο Velázquez, καινοτόμος, έχει πίνακες σχεδόν ιμπρεσιονιστικούς. 'Ηταν το αγαπημένο "παιδί" του βασιλιά του Felipe IV. Και ο Goya επίσης καινοτόμος, ήταν μπλεγμένος με την αριστοκρατία. Eίχε όμως προβλήματα με την Ιερά Εξέταση.





No comments:

Post a Comment