Monday, December 15, 2014

Κουζίνα, κρασιά και γλυκά στην Ισπανία

Γη κρασιών και εξαίσιων λιχουδιών.
Η κουζίνα εδώ συνδυάζει όλα τα προιόντα που δίνει η γη και η θάλασσα. Η Μαδρίτη έχει τα πιό φρέσκα θαλασσινά της Ισπανίας, αν και μακριά από θάλασσα, διαθέτει την δεύτερη καλλίτερη ιχθυόσκαλα/κεντρική αγορά ψαριών, μετά το Τόκιο.
Πάνω από 20 είδη μανιταριών δάσους, κάθε λογής κυνήγι, ψάρια, οστρακοειδή...Μία πανδαισία γεύσεων. Από το γουρούνι δεν πετάν σχεδόν τίποτε. Τρώγεται η μουσούδα του, τα αυτιά, έχουν πολλές ποικιλλίες αλλαντικών και τυριών.
Τα κρασιά; Απαραίτητος σύντροφος σε κάθε καλό τραπέζι. Τα πιό φημισμένα, τα Rioja ώς επί το πλείστον κόκκινα, τα Jumilla κυριαρχούν κόκκινα και ροζέ, τα Navarra και Ribeiro διαθέτουν περισσότερο λευκά κρασιά και το Penedés λευκά και λιγότερο ροζέ. Το τελευταίο έχει τοπική σαμπάνια που ονομάζεται "Cava". Η "Σαμπάνια" είναι Γαλλική έτσι δεν επετράπη η ονομασία.
Η παραδοσιακή κουζίνα τα συνδυάζει όλα με μοναδικό τρόπο. Πριν από χρόνια γεννήθηκε και η λεγόμενη Nouvelle cuisine, καινοτόμος, ελαφριά και με κομψή παρουσίαση, εκπρόσωπός της ο Ferran Adriá.
Η μινιατούρα ενός πιάτου, τα "tapas" μεζέδες με πολλές γεύσεις.
Κλείνοντας το μενού α λα καρτ, το κεφάλαιο γαστρονομία τί καλλίτερο από το επιδόρπιο. Στην Ισπανία δεν κρατάει τα σκήπτρα, είναι όμως ο απαραίτητος επίλογος σε κάθε μενού, τα γλυκά τους είναι ελαφριά, δεν τους αρέσουν τα μελωμένα, πολύ γλυκά επιδόρπια.





No comments:

Post a Comment